noticies

« Tornar

'Ramon Mercader, l'home del piolet'

L'historiador rubinenc Eduard Puigventós presenta el proper divendres 19 de juny a les 19h el seu darrer llibre: 'Ramon Mercader, l'home del piolet. Biografia de l'assassí de Trotski', en un acte on l'acompanyarà el periodista local Jordi Margarit.

Una història d'espionatge, seducció, identitats falses, complots, atemptats frustrats, idealisme i tradició configuren la biografia de Ramon Mercader, conegut per ésser l'autor de l'assassinat de Lev Trotski. L'obra és fruit de la tesi doctoral d'Eduard Puigventós, qui reconstrueix, fins allà on ha estat possible, tota la vida i les circumstàncies que envoltaren Mercader arran d'un extens treball de documentació recopilada entre Catalunya, Mèxic i Cuba, molta d'ella inèdita, i il·lustrada amb més de 150 fotografies, donant lloc a un relat on la realitat supera la ficció.

Trotski era un personatge molt conegut arreu del món: fou un dels fundadors de la Unió Soviètica, cap de l'Exèrcit Roig i mà dreta de Lenin. Posteriorment fou arraconat del poder arran dels seus enfrontaments amb Stalin, qui finalment es decidí a enviar algú per assassinar-lo, i fou el barceloní Ramon Mercader qui es trobà en millor disposició per dur a terme l'encàrrec.

Fill d'una família burgesa vinguda a menys, Mercader entrà a formar part dels cercles comunistes i arran de la Guerra Civil fou reclutat com a agent soviètic, iniciant una tasca d'infiltració en els cercles trotskistes que el portarien a França, Estats Units i finalment a Mèxic, on mataria Trotski d'un cop de piolet al cap l'agost de 1940. Sortí de la presó al cap de vint anys però es mantingué sempre fidel a la URSS, residint a Moscou i posteriorment a l'Havana fins al moment de la seva mort, el 1978.

El llibre serà publicat en català i castellà per Ara Llibres /Now Books. L'autor, Eduard Puigventós, és Doctor en Història Contemporània i Màster en Història Comparada per la Universitat Autònoma de Barcelona. Ha col·laborat en el projecte 'El cost humà de la Guerra Civil a Catalunya' del Centre d'Història Contemporània de Catalunya i en diverses iniciatives de caràcter històric per a l'Ajuntament de Rubí. Són altres títols seus les obres 'Els catalans a les guerres del món' (Ara Llibres), 'Tornarem a vèncer' (Ara Llibres), 'Complot contra Companys' (Societat Catalana d'Estudis Històrics), 'L'època contemporània. Del segle XIX al XX, vol.5 de la Història de Catalunya' (il.lustrada per Pilarín Bayés) i 'La Festa dels Xatos' (Ajuntament de Rubí).