noticies

« Tornar

L’Ajuntament programa diverses activitats de sensibilització per 'posar punt final' a la violència masclista

[21/11/2018] - Un any més, l'Ajuntament de Rubí se suma a la commemoració del Dia Internacional contra la Violència Masclista, que té lloc el 25 de novembre. I ho fa amb un seguit d'actes que busquen sensibilitzar la ciutadania per així avançar en l'objectiu d'eradicar aquesta xacra. [+]

La regidora de Polítiques d'Igualtat, Maria Mas, ha estat l'encarregada aquest dimecres de presentar el programa d'actes organitzat al voltant del 25N. Enguany, la commemoració d'aquesta data porta per lema Posem punt final, "perquè volem donar aquest missatge de determinació que ens implica a tots i a totes". L'eslògan s'acompanya de la imatge d'una dona enderrocant un mur ja que, segons ha comentat la regidora, "la violència masclista és un factor que aïlla la víctima, la fa sentir sola i desorientada, com si aquest mur la separés de la resta del món. Tot i que la dona és qui té el martell, aquest punt final el posarem entre tots i totes", ha assegurat Mas, apel·lant a la responsabilitat compartida a l'hora de fer front a aquesta problemàtica. "És important que des de les administracions fem aquest suport a les dones que pateixen violència, però si el que volem és que s'acabi, cal produir un canvi en la societat. Ha de ser la mateixa societat la que aconsegueixi donar la volta a la situació", ha sentenciat.

No en va, la violència masclista és un problema persistent. Des de principis d'any, a l'Estat espanyol s'han registrat 44 dones mortes a mans de les seves parelles o exparelles i des del 2003, moment en què es van començar a comptabilitzar aquests assassinats, sumen 972. A Catalunya, des de l'1 de gener d'enguany han mort 6 dones per violència masclista en l'àmbit de la parella. En aquest mateix període, la Generalitat comptabilitza 9.762 víctimes per violència masclista en l'àmbit de la parella, 2.590 per violència masclista en l'àmbit familiar i 1.519 per violència en l'àmbit social i comunitari (contra la llibertat i indemnitat sexual). A això cal sumar també la incidència de les mutilacions femenines (12 denunciades durant el 2018) i els matrimonis forçats (9).

Activitats de sensibilització
Pensant en totes aquestes dones i en la urgència de reduir fins a zero el nombre de víctimes, el consistori ha tornat a dissenyar una programació d'actes que s'enfoca sobretot en la sensibilització de tota la ciutadania.

L'acte central se celebrarà aquest diumenge 25 de novembre, a les 12 h, a la pl. Doctor Guardiet. L'esdeveniment comptarà amb la lectura del manifest a càrrec de l'alcaldessa i de joves de Rubí; la lectura del poema Mujer tenías que ser de Candela Tuck, a càrrec de Sandra Pérez, actriu de Va D Teatre; l'actuació de l'Escola Municipal de Música Pere Burés i una xocolatada.

A banda d'aquest acte, durant aquest mes de novembre Rubí ha tornat a comptar amb la implicació de l'Asociación de Mujeres Creativas del Vallès, que ha exposat fins aquest mateix dimarts la mostra col·lectiva Rubí vibra. Paral·lelament, alguns establiments i equipaments municipals (L'Ombra, El Racó del Llibre, Lectors al tren i la Biblioteca) aquests dies exposen llibres i documents relacionats amb la violència masclista. La mateixa Biblioteca Municipal Mestre Martí Tauler mostra l'exposició No més violència contra les dones, a càrrec de dibuixants d'El Jueves en el marc d'una campanya d'Amnistia Internacional. I s'han programat diversos tallers i xerrades, com Dir no sense culpa i el ja clàssic Taller d'autodefensa personal, orientats a donar eines a les dones per prevenir la violència masclista.

Dins d'aquesta programació, també destaca la feina que es fa en l'àmbit de Rubí Jove, compartida amb les entitats juvenils de la ciutat i que "és absolutament indispensable en aquesta lluita contra la violència masclista". Així, aquest divendres, el col·lectiu feminista Inambassables, conjuntament amb l'entitat Alan Mon, organitzen a la pl. Salvador Allende una tarda plena d'activitats sota el lema Totes contra les violències de gènere.

La implicació dels joves també ha estat clau, segons Maria Mas, en la posada en marxa del punt lila, el punt d'atenció per a casos d'agressions sexistes que s'ha instal·lat als darrers esdeveniments multitudinaris i que hi ha voluntat de seguir potenciant.

Polítiques municipals
Des de l'Ajuntament s'està treballant perquè l'eliminació d'aquesta xacra sigui una realitat. Enguany, l'equip de govern ha proposat un increment de 48.000 euros del pressupost destinat a Polítiques d'Igualtat, assolint una quantia total superior als 146.500 euros.

A més, recentment s'ha incorporat una segona psicòloga al Servei d'Informació i Atenció a la Dona (SIAD). Això ha permès eliminar la llista d'espera de les dones que necessitaven atenció; incrementar els tallers grupals, que sempre havien tingut una gran acceptació, i tirar endavant la Comissió que ha de revisar el Protocol de violència masclista de Rubí.

Concretament, el protocol de Rubí s'ha actualitzat segons la darrera llei 5/2008, del 24 d'abril del dret de les dones a eradicar la violència masclista, que amplia l'assessorament i atenció, que ja no s'adreça només a dones que pateixen violència dins l'àmbit de la parella. Amb el protocol es pretén fer més operatiu i formalitzar el funcionament de la xarxa de recursos, concretar els mecanismes de coordinació i derivació, i reprendre el grup de treball sobre violència envers les dones on intervenen tots els professionals de la xarxa d'atenció.

Dades sobre el SIAD
El Servei d'Informació i Atenció a les Dones (SIAD) de l'Ajuntament de Rubí treballa per promoure la igualtat d'oportunitats i lluitar contra la discriminació per raons de gènere, oferint a les dones informació i recursos de forma gratuïta i confidencial.

El Servei psicològic és el que té més demanda, amb 286 expedients vigents durant aquest 2018, 138 dels quals es corresponen amb casos nous d'aquest any (amb un total de 923 visites realitzades).

Pel que fa al Servei jurídic, ha atès aquest any un total de 142 visites. D'aquestes, 15 han denunciat que patien casos de violència masclista i, per tant, s'han derivat al Servei psicològic.

La Casa d'urgències (servei destinat a acolliments de curta durada de dones i menors al seu càrrec que pateixen violència de gènere i que estan en una situació de perill) ha registrat 5 ingressos de dones de Rubí (amb 2 menors al càrrec). D'altra banda, en virtut del conveni que hi ha amb altres ajuntaments, ha tingut lloc l'ingrés d'una dona de Sant Cugat.

Els Ajuntaments de Rubí, Sant Cugat i Castellbisbal, mitjançant un conveni amb Creu Roja, també disposen d'un Punt de Trobada que garanteix un espai de neutralitat per a aquelles parelles amb menors que tenen dificultats per desenvolupar els règims de visites normalitzats. En aquest espai s'han atès 38 infants, 30 famílies i 9 dones amb ordre de protecció.

En darrer terme, el servei de teleassistència mòbil per a dones que pateixen o han patit violència de gènere (ATENPRO) suma 54 usuàries, 15 de les quals s'hi han incorporat aquest any.

A través del SIAD, també s'organitzen activitats per a col·lectius específics, com ara els tallers Dependència emocional: els límits de l'amor (15 dones assistents) o Autoestima, relaxació i empoderament (10 dones participants).

La regidora també ha recordat un cop més la importància de conèixer el telèfon 900 900 120, el servei d'atenció permanent, gratuït i confidencial contra la violència masclista.