noticies

« Tornar

Comença la fase d’aportacions ciutadanes del procés participatiu del projecte de millora del Parc de Ca n’Oriol

[27/09/2018] - El procés participatiu que decidirà com serà el Parc de Ca n'Oriol entra en una nova fase després que s'hagin recollit les impressions de la ciutadania, a través d'una enquesta presencial, i les propostes dels grups polítics amb presència al ple. Els resultats d'aquesta fase de diagnosi es faran públics dimecres 3 d'octubre amb un acte obert a la ciutadania que tindrà lloc a l'Ateneu a les 19 h. [+]

El procés participatiu que decidirà com serà el Parc de Ca n'Oriol entra en una nova fase la setmana vinent. A partir de l'1 d'octubre, els rubinencs i rubinenques ja podran accedir a la plataforma Participa Rubí i proposar les seves idees així com descobrir i valorar les propostes de la resta de la ciutadania que han sorgit de l'enquesta prèvia.

Aquesta és la tercera fase del procés després que s'hagin recollit les impressions de la ciutadania, a través d'una enquesta presencial, i les propostes dels grups polítics amb presència al ple.

L'enquesta ciutadana, realitzada entre els dies 2 i 20 de juliol, ha estat duta a terme per l'empresa especialitzada Vox Populi Recerca SL sobre una mostra de 410 persones mitjançant la tècnica quantitativa d'enquestes presencials "face to face" a domicilis. Les persones participants han respost un qüestionari de 38 preguntes, 17 d'elles amb resposta oberta. L'objectiu de l'acció ha estat copsar el grau de coneixement del parc per part de la ciutadania, identificar quins són els seus usos majoritaris, recollir opinions sobre l'estat actual de la zona i propostes de millora.

En paral·lel, s'ha consultat als grups municipals i als regidors no adscrits quin model de parc volen mitjançant la tècnica qualitativa d'Entrevistes en Profunditat. Tot això amb la intenció de fixar els criteris que serviran de base al procés participatiu.

Els resultats d'aquesta fase de diagnosi es faran públics dimecres 3 d'octubre amb un acte obert a la ciutadania que tindrà lloc a l'Ateneu a les 19 h. Els responsables de les companyies que han intervingut en aquesta etapa, Vox Populi Recerca SL i Xavier Tort Comunicació, explicaran les conclusions extretes de l'estudi i el mètode utilitzat.

El pas que s'enceta la propera setmana consisteix en l'obertura del procés a tota la ciutadania rubinenca a través de la plataforma Participa Rubí. En aquest espai, les persones participants podran aportar les seves idees de com ha de ser el parc. A més, sobre les idees plantejades es podran fer comentaris per enriquir el debat ciutadà. El període d'aportació d'idees i propostes s'allargarà durant tot el mes d'octubre.

Aquest sistema s'acompanya de la celebració d'una jornada participativa presencial que tindrà lloc el 27 d'octubre al mateix parc. La jornada vol recollir de manera presencial noves propostes, així com posar en comú els diferents models i fomentar el debat entre els i les participants.

La següent fase de rendició de comptes del procés consistirà en la presentació dels resultats de les aportacions ciutadanes.

A partir de les propostes recollides, es procedirà a la redacció dels avantprojectes de millora del Parc, és a dir, es donarà forma tècnica a les idees presentades agrupant les que vagin en una direcció similar o bé siguin compatibles.

Resultats de l'enquesta ciutadana
L'enquesta ciutadana duta a terme per l'empresa Vox Populi Recerca SL entre el 2 i el 20 de juliol sobre una mostra de 410 veïns i veïnes de Rubí posa de manifest diversos aspectes.

En primer lloc, assenyala que un 90% dels enquestats coneix el Parc de Ca n'Oriol, un de cada tres hi va un mínim d'una vegada a la setmana i que la meitat dels enquestats que coneixen el parc consideren que l'estat actual del parc és bo o molt bo, però que la gran majoria d'ells incorporarien les millores proposades (9 de cada 10).

Pel que fa als usos, passejar i jugar amb els infants són les pràctiques més habituals de la ciutadania rubinenca en aquest espai. Aquestes activitats suposen un 59% i un 26%, respectivament. Passejar-hi la mascota ocupa la tercera posició amb un 18%, segons recull l'estudi. Practicar exercici registra un 12%, celebracions particulars un 8% i participar a esdeveniments organitzats per l'Ajuntament o entitats suposa un 6% de l'activitat al parc. Un 2% no s'ha pronunciat sobre aquesta qüestió.

A la pregunta sobre quines activitats cal fomentar al parc, dos de cada tres persones consideren necessari ampliar el ventall. D'aquests, un 40% considera que cal potenciar les activitats esportives, un 18% la celebració de festes populars, un 16% aposta per accions i zones dedicades al joc infantil. Un 13% creu que cal més opcions per practicar el senderisme i passejar. Un 10% considera que és necessari organitzar més activitats lúdiques per a totes les edats. Ampliar la zona de pícnic és la preferència d'un 9% mentre que l'organització d'esdeveniments culturals per a joves és la petició d'un 7%.

Sobre la qüestió d'incorporar noves activitats, la meitat dels preguntats creu que és necessari. Activitats esportives així com la instal·lació d'aparells de gimnàstica i la celebració d'esdeveniments esportius és un desig pel 40% dels qui consideren que cal ampliar les activitats. En aquesta línia, un 19% s'inclinen per habilitar més espais i propostes per a la infància. Un 12% incorporaria activitats de caire cultural. Un 11% vol més zones d'esbarjo. Un altre 11% estaria d'acord en afegir rutes senyalitzades. Un 9% aposta per la celebració de festes populars. I Un 8% pensa en activitats per a joves.