agenda

« Tornar

Entitats i associacions

'Curs de Lloros'

Activitats organitzades per entitats i associacions

Molts municipis tenen l'antic costum d'organitzar pels volts de Nadal diferents jocs d'atzar destinats a obtenir tot tipus de premis. Un dels jocs d'atzar més característics d'aquestes dates és el que en diferents poblacions del Vallès Occidental, el Garraf, el Ripollès, Osona i el Bages es coneix amb el nom de Quinto, però que també rep el nom de Quina, Plena o Rifa a diferents poblacions de l'Empordà, el Maresme, el Berguedà i França. Es tracta d'un joc més antic que la loteria de Nadal i que és l'antecessor del bingo.

Un dels trets diferencials del Quinto és que la persona que canta els números, anomenada 'lloro', ho fa amb dites i acudits, ja siguin tradicionals o adaptats als temps moderns. Una altra característica és que els jugadors marquen els números cantats amb llavors de plantes, com ara blat de moro, guixes o cigrons. Però el tret més significatiu d'aquest joc és que amaga una autèntica funció social, ja que es juga després dels àpats nadalencs en companyia d'amics, familiars i coneguts.

En aquest taller s'ensenyarà mecànica, les dites i els recursos per aprendre a cantar el Quinto de Nadal, i que enguany organitzen les entitats locals Esbart Dansaire de Rubí, la Societat Sant Antoni Abat i el Centre Rubinenc d'Alternatives Culturals (CRAC) en el marc de les activitats de la programació de Nadal i Reis 2017-2018.

 Informació de la sessió
> Data i horari: divendres 15 de desembre a les 19 h
> Activitat gratuïta. Aforament limitat.
> Ho organitza: Esbart Dansaire de Rubí, Societat Sant Antoni Abat i Casal Rubí.