noticies

« Tornar

Els comptes del Banc dels Idiomes

Fem balanç del primer període d'activitat d'aquesta iniciativa d'intercanvis lingüístics impulsada des de la Biblioteca Municipal Mestre Martí Tauler, l'Espai Jove Torre Bassas i l'Ateneu Municipal.

L'auditori de la Biblioteca Municipal Mestre Martí Tauler va acollir el passat dijous 11 de juny l'acte de cloenda del primer període d'activitat del Banc dels Idiomes, una iniciativa impulsada des de diferents equipaments de la ciutat amb l'objectiu de propiciar punts de trobada entre persones interessades a conversar, practicar, aprendre i compartir noves llengües.

Un total de 66 ciutadans i ciutadanes formen part d'aquest Banc dels Idiomes. Aquest total d'inscripcions ha recollit interessos d'aprenentatge al voltant de 10 llengües diferents, i capacitats per donar suport en l'ensenyament en un total de 8 idiomes. En el primer cas, ha destacat l'interès per aprendre anglès, francès, alemany i català, mentre que pel que fa a les possibilitats d'ensenyament han destacat el català i el castellà, molt per sobre de l'anglès, el francès, l'alemany i l'àrab. No obstant, tot i no ésser els més destacats, cal dir que s'han recollit interessos relatius a altres idiomes no tant propers a l'àmbit geogràfic però sí rellevants a l'entorn internacional, com ara el rus i el xinès.

Arran d'uns criteris de comptabilitat recollits a les inscripcions relatius a l'idioma d'interès, el nivell de domini i la disponibilitat horària dels participants, durant el període s'han trobat oportunitats per propiciar punts d'intercanvi lingüístic a un 42% del total d'inscrits, uns contactes que finalment han donat lloc a un total de 12 parelles i petits grups d'intercanvi lingüístic que han funcionat amb distinta regularitat al llarg dels mesos.

El passat 12 de desembre de 2014 es va celebrar a l'Ateneu Municipal una primera trobada de seguiment de la iniciativa amb les primeres parelles i grups en funcionament, on es varen compartir les primeres experiències i s'acordaren les vies de seguiment per tal de detectar les primeres dificultats i necessitats de funcionament. Ha estat a través d'aquest contacte i comunicació amb els participants que s'han detectat certs problemes i dificultats, com ara la complexitat a l'hora de trobar compatibilitats i contactar noves parelles i grups d'acord als criteris inicialment establerts, la necessitat de dotar a les trobades d'elements de dinàmica de l'aprenentatge i la conversa com ara material pràctic o exercicis de suport, o bé la dificultat de fixar un compromís de trobada periòdica que garantís la continuïtat de les trobades.

És gràcies a aquest balanç que des dels equipaments s'han explorat nous models d'intercanvi que permetessin abordar aquestes mancances sense perdre el caràcter comunitari del Banc dels Idiomes. Així es presenta el programa 'Aprenem', una iniciativa comunitària que ja funciona amb èxit a diferents equipaments de proximitat de la comarca, i que ha desenvolupat una metodologia d'aprenentatge basada en la lectura i la conversa en grup segons diferents nivells de domini de la llengua. 

A tal efecte, amb la intenció de sumar-se al programa 'Aprenem', el Banc dels Idiomes realitzarà el proper mes de setembre una nova crida a tots aquells ciutadans i ciutadanes interessats/des en aprendre i compartir idiomes, convocant una trobada informativa on es presentaran les novetats i la nova metodologia de funcionament, i arran de la qual s'engegarà la configuració dels nous grups lingüístics.

Enllaços relacionats