noticies

« Tornar

Els 'Gegants de paper' visiten l'Ateneu

Del 3 al 20 de juny l'equipament acull la mostra 'Gegants de paper: els Gegants a través dels il·lustradors', una exposició amb la que la Colla de Geganters de Rubí ret homenatge a tots aquells dibuixants i il·lustradors que varen deixar la seva empremta humorística amb motius geganters a diversos mitjans de comunicació del segle XIX i principis del segle XX.

L'univers de la cultura gràfica catalana sempre ha estat molt arrelada a la quotidianitat del territori, i aquesta és una de les característiques que ha permès a l'entitat recuperar un testimoni gràfic que bé pot oferir al visitant una perspectiva etnogràfica de la realitat social d'aquells moments, prenent com a element d'aquesta quotidianitat l'ús de motius relacionats amb la cultura gegantera.

Ja abans de l'aparició de la premsa escrita les representacions de gegants eren presents a estampes, gravats i auques que relataven petites històries il·lustrades accessibles a persones analfabetes. És llegat d'aquests mètodes les vinyetes dels còmics actuals, i fou a finals del segle XIX i inicis del XX que les il·lustracions humorístiques i satíriques adquiriren un ampli ressò gràcies a l'expansió de la millora de les tècniques d'impressió que donaren lloc a un gran ventall de publicacions que la població podia adquirir a quioscs i llibreries.

L'exposició repassa alguna de les publicacions més destacades de l'època, com ara els setmanaris 'La Campana de Gràcia', 'La Esquella de la Torratxa', 'La Tomasa' o el 'Cu-Cut' , on importants il·lustradors del moment com ara Opiso, Junceda, Picarol, Apel·les Mestres, Apa o Miró, entre d'altres, empraren motius geganters com a símbol de quotidianitat per il·lustrar, fer crítica i ironitzar sobre la vida social i política del moment.

La mostra, inaugurada el passat 2012 al Museu Municipal Castell de Rubí, va ésser concebuda amb un marcat caràcter itinerant per part de l'entitat, i és oberta a les entitats, colles i organitzacions que la sol·licitin per tal d'exposar-les a les seves respectives poblacions. De fet, al llarg dels darrers anys ha estat exposada a diverses poblacions d'arreu de Catalunya, com ara Santa Coloma de Cervelló, Tordera, Sant Climent de Llobregat, La Llagosta, Palafolls, Berga i les Borges Blanques, entre d'altres.