agenda

« Tornar

Activitats organitzades per les entitats, Cursos i tallers

Seminari 'Rubí: dels ibers als nostres dies' (1/5): L'edat antiga

Programació de tardor 2017 | Aula d'Extensió Universitària

Els primers assentaments daten de finals del segle VI a. de C. La població de l'època era d'orígens laietans i es trobava en les ruïnes del poblat iber de Can Fatjó. Segons els últims corrents arqueològics aquests podrien ser Rubricata (Pουβρίκατα), una ciutat laietana al marge del riu Rubricatus, que va ser establerta per Claudi Ptolemeua la Tarraconensis ja al segle II.

La ciutat com a tal és d'origen romà, tal com ho testifiquen les moltes àmfores trobades en el seu territori. La creença sobre l'origen del nom procedeix de la riera, antic riu Rubeo per als romans. La documentació escrita més antiga que cita Rubí és de l'any 986.

El nom actual segons els historiadors prové del nom RivoRubeo, que s'ha trobat en algunes restes romanes. Aquest nom en llatí seria traduïble per "riera vermella" en referència a l'argila que la riera de Rubí arrossegava per la llera.

Jordi Vilalta Martínez és llicenciat en història per la Universitat Autònoma de Barcelona, diplomat en arqueologia hispànica per la Universitat de Barcelona i director del Butlletí del Grup de Col·laboradors del Museu de Rubí-Centre d'Estudis Rubinencs GCMR-CER (sobre història local de Rubí).

 Informació de la sessió
> Dates i horari: dijous 7 de setembre a les 18 h
> Preu (les 5 sessions del curs): 30 € (socis de l'AEUR) / 35 € (no socis) > A càrrec de Jordi Vilalta
> Inscriu-te en aquesta activitat. Places limitades.
> Ho organitza: Aula d'Extensió Universitària de Rubí (AEUR)

Aquesta sessió forma part del curs d'història local rubinenca organitzat per l'Aula d'Extensió Universitària de Rubí, formació a càrrec d'historiadors especialitzats en la història de Rubí, on al llarg de les sessions es repassaran els diferents períodes històrics, des dels seus origens fins el Rubí més actual. [+]

Properes dates del curs d'història local rubinenca:

> L'edat moderna | Dijous 5 d'octubre a les 18 h
> El segle XIX | Dijous 2 de novembre a les 18 h
> El segle XX | Dijous 14 de desembre a les 18 h
> Història recent | Dijous 11 de gener de 2018 a les 18 h