agenda

« Tornar

Sant Roc, Xerrades, conferències i presentacions

Conferència: 'Les falles pirinenques'

Festa Major Petita de Sant Roc 2017

La nit del 23 de juny és una de les més màgiques de l'any a Catalunya. Fogueres, correfocs i focs artificials donen la benvinguda a l'estiu. Aquesta conferència presentarà el caràcter propi d'aquesta celebració a la zona dels Pirineus, on alguns pobles encara celebren tradicions mil·lenàries i rituals de purificació amb motiu del solstici d'estiu on el foc és el gran protagonista.

Un dels majors atractius de les festes de Sant Joan a Catalunya és la baixada de Falles dels Pirineus, declarades Patrimoni Immaterial de la Humanitat per la UNESCO l'any 2015. Es tracta d'una celebració ancestral dedicada al foc i al solstici d'estiu que se celebra en més de 60 pobles dels Pirineus andorrans, francesos, aragonesos i catalans com Durro, Isil, Boí o el Pont de Suert, entre d'altres. En alguns pobles la baixada de Falles comença uns dies abans del solstici d'estiu i s'allarga fins a mitjans de juliol.
 
Els fallaires, normalment joves solters, es desplacen a un turó o un indret elevat de la població des d'on encenen les falles, que poden ser de diferents tipus segons el poble. Un cop enceses, les carreguen a les espatlles i, formant una serp de foc, baixen fins a la plaça del poble. Un cop allà, seguint el ritual, formen una sola foguera amb totes les falles al voltant de la qual la gent del poble balla fins a la sortida del sol.

  • Conferència a càrrec de Xavier Farré, fallaire de Llesp, doctor en geografia i expert en el món fallaire. Aquesta conferència acompanya la inauguració de l'exposició 'Festes de foc als Pirineus', que es podrà visitar a l'Ateneu Municipal fins el 23 de setembre, i clourà amb un tastet de carquinyolis i vi dolç.
Data i horari: dilluns 4 de setembre a les 19.30 h

  • Gaudeix de la Festa Major Petita de Sant Roc. Consulta aquí el programa d'activitats!