agenda

« Tornar

Exposicions, Sant Roc

Exposició: 'Festes de foc als Pirineus'

Festa Major Petita de Sant Roc 2017

Cada any, coincidint amb la celebració del solstici d'estiu, a bona part dels pobles del Pirineu s'hi celebren les festes de foc de les falles, haros i brandons. Aquesta festa consisteix en baixar des de les muntanyes fins a la plaça del poble, unes torxes, o falles, enceses amb un foc vital i renovador, que culminen en una foguera a l'entorn d'un arbre de foc. Existeixen diverses modalitats d'aquest esquema festiu, tant en la confecció i la tipologia mateixa de les falles com en la forma de manipular-les, variacions que responen a les especificitats locals de cada indret. També s'hi inclou en aquesta modalitat de celebració les festes de foc que en dos pobles dels Prepirineus es celebren també durant el solstici d'hivern.

La celebració de la festa de les falles dels Pirineus és en l'actualitat un dels màxims exponents del patrimoni cultural de la serralada pirinenca i constitueix, per tant, un element cultural que aplega pobles i valls dels Pirineus en una gran celebració de caràcter transfronterer.

Aquesta important tradició que es celebra anualment a seixanta-tres pobles fallaires d'Andorra, Aragó, Catalunya i França ha estat reconeguda pel seu gran valor patrimonial i inscrita en la Llista Representativa del Patrimoni Cultural Immaterial de la UNESCO el passat mes de desembre de 2015.

Coincidint amb aquesta declaració, la Direcció General de Cultura Popular Associacionisme i Acció Culturals ha organitzat aquesta exposició amb caràcter itinerant que podrà visitar-se a Rubí en el marc de la Festa de Sant Roc, una de les majors manifestacions de cultura popular d'arrel tradicional de la ciutat.

Del 4 al 23 de setembre
Inauguració: dilluns 4 de setembre a les 19 h
Producció: Direcció General de Cultura Popular Associacionisme i Acció Culturals. Departament de Cultura. Generalitat de Catalunya.
  • Gaudeix de la Festa Major Petita de Sant Roc. Consulta aquí el programa d'activitats!